TZAY är Jävligt gott!

Ungefär så säger Gustav Johansson, @javligtgott, när vi frågar vad han tycker efter en TZAY-kväll med vänner och kollegor. Gustav blev vegetarian för att han ”ville ge sig själv en utmaning” och nu driver han Sveriges största vegoblogg. 
Under kvällen lagade Gustav tre-rätters. Till förrätt bjöds det på Satayspett med jordnötssås, Korean BBQ nudelsallad som varmrätt och till dessert serverades Koriander- och chilimarinerad grillad ananas. 


Hej Gustav, vad exakt är det du gillar med TZAY?
– Jag gillar att de är goda! Det finns liksom ingen konstig bismak, och så har de riktigt bra textur. Väldigt chunky och bra tuggmotstånd är man inte bortskämd med när det gäller vegetariskt. Sedan gillar jag att de är lätta att variera också. 

 Vilken är din TZAY favorit och varför? 
– Alla är faktiskt bra, men filéerna är en favorit. De känns ”nya” och fyller ett behov på marknaden. Man kan använda dem istället för kycklingbröstfiléer eller annan filé och det finns ingen annan produkt som är riktigt jämförbar.

 Vad vill du se mer av från TZAY?
– Jag skulle gärna se att det kom ännu större filéer också. Det hade varit kul att jobba med! Tror också att det hade varit bra med fler strips med olika smaksättningar. Då blir det lättare för kunden att laga gott. För nu krävs det att man jobbar med kryddningen en del. Jag använder till exempel Liquid smoke och soja till stripsen för att få ”fejkon”. Samtidigt gillar jag att TZAY kör med naturellt för då blir det mer en råvara att laga med från grunden än halvfabrikat.

 Blogg-kvällen… vad tyckte kompisarna?
– De flesta är ju i matbranschen och ändå var många förvånade över hur gott det var med TZAY. Det var flera som aldrig testat förut och just filéerna gillade de för att de var så goda och saftiga. Många blev sugna på att testa mer så det var kul.

 Snart sommar, vad ligger på din grill?
– Massa grejer! Jag tycker att man ska grilla samma saker, alltså det som man gillar, trots att man är vegetarian. Jag vill visa att det går att göra grymma hamburgare trots att de är växtbaserade. Ofta tänker man att man ska ”ta bort köttet” när det är vegetariskt. Jag tycker man ska tänka ”byt ut” istället. Byt köttprotein mot annat protein. Tänk tallriksmodell, matupplevelse och framför allt att det ska vara jävligt gott! Det är först då det blir roligt att laga och äta vegetariskt.

Goda tillbehör? 
– Jag vill hellre säga ”grilla allt” och gör dina favo-såser till. Sallad, hela vitkålshuvuden, lägg hela potatisar i glöden, gör foliepaket med olika innehåll, trä spett med TZAY eller annat. Det finns massa gott att variera med. Prova dig fram!

 Tips på bästa midsommarmaten? 
– Ta vara på alla fina primörer och frossa! Och så självklart auberginesill med olika kryddningar, kanske en god Skagenröra på tofu, tångkaviar, dill, majo och fraiche.

 Var hittar du inspiration? Både till vardagskäk och fest? 
– Jag följer bloggare, läser massa tidningar och umgås ju med andra professionella matmänniskor. Jag har också, självklart lätt för att se hur man kan jobba med mat, förändra recept från köttanpassat till vegetariskt. Men det är just detta jag vill förändra! Jag vill tipsa alla som vill äta vego om att inte bara titta på vegetariska recept, bloggare och annat utan på ALLT. Det finns så många spännande möjligheter om man tänker att köttet bara ska bytas ut. Följ inte heller recepten slaviskt – testa dig fram. Det är inte farligt att misslyckas.

  Vart kommer ditt matlagningsintresse ifrån?
– Min pappa lagade alltid mycket mat och mycket kött! Jag kommer verkligen från en köttätande familj. Maten var liksom höjdpunkten i vår familj och något som var viktigt. Han körde sitt race och jag var inte med så mycket i köket, men jag gillade hans stora grytor. Sista året på gymnasiet blev jag och några kompisar däremot rätt ohälsosamma. Vi åt typ burgare varje lunch och jag kände att jag behövde en utmaning. Så jag tänkte att jag skulle testa att klara 6 vegetariska månader och på den vägen är det…

 Jävligt gott, var kommer det ifrån? 
– Ha, ha, jag har nog alltid varit ganska ohyfsad i mun och svurit en del och med tiden blev ”jävligt gott” nästan som en slogan. Jag menar alla vet ju att det inte räcker att vegetariskt är bättre för miljön, hälsan och djuren. Det måste ju också vara ”jävligt gott”. Annars finns det ju ingen motivation att äta eller fler människor att välja vego. Och då har vi misslyckats.