Detta recept är skapat av vegobloggaren Jävligt Gott, Gustav Johansson. Marinerade TZAY sojaspett serveras med en krämig jordnötssås tillsammans med en fräsch sallad, som har smak av koriander och lime.
2 portioner eller 4 förrätter
Satayspett
1 paket TZAY Happy Soy Skewers
3 msk rapsolja
2 stjälkar citrongräs, de vita delarna grovhackade
2 vitlöksklyftor, grovhackade
1 msk färsk ingefära, riven
1 gul lök, grovhackad
2 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
Gör så här
Mixa ihop alla ingredienser förutom TZAY sojaspett i en blender eller med stavmixer till en tjock smet.
Marinera spetten i marinaden i minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp.
Värm upp ugnen till 225 g på grilleffekt eller tänd din grill.
Grilla spetten i 5-7 minuter per sida tills de är gyllenbruna.
Jordnötssås
150 g salta rostade jordnötter
1-2 msk ljus sojasås
1 msk färsk ingefära, riven
1-2 tsk limejuice
1 klyfta vitlök
1 msk sirap
1/2-1 tsk chilipulver
250 g kokosmjölk
1/2 - 1 dl vatten
Gör så här
Mixa alla ingredienser till en jämn smet i en blender eller med en stavmixer.
Koka upp i en kastrull under konstant omrörning och låt koka i 3-4 minuter.
Smaka av med salt, chilipulver, limejuice och ev. lite mer sirap. Späd med vatten om såsen är för tjock.
Sallad
15 cm gurka
1 rödlök
1 dl hackad färsk koriander
Juice från 1 lime
1/2 tsk socker
1 tsk rapsolja
Salt och chiliflakes
Gör så här
Skala gurkan och skiva tunt med en mandolin eller kniv.
Skala och strimla rödlöken tunt med en mandolin eller kniv.
Blanda gurka, rödlök, koriander, limejuice, socker, rapsolja, salt och chiliflakes i en skål.
Låt dra 15 minuter i kylskåp innan servering.
Receptet är hämtat från Gustavs tre-rättersmeny där också Korean BBQ Nudelsallad och Grillad Ananas ingår.