TZAY F*sh & chips

Bakom succékontot @veganskmatlada hittar du två grymma tvillingtjejer – Emma och Amelia. Vi gav dom uppgiften att vara kreativa i köket med TZAY-produkter. Alla förtjänar att kunna laga lite f*sh & chips på TZAY. Supergott och enkelt att laga.

2 portioner

1 pkt TZAY Natural Soy Fillet
1,5 dl ljus öl (vi använde Carlsberg ljus lager)
1 tsk maizena
1 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
Salt
Peppar
Saft från en halv citron
0,5 l olja att fritera i 

Gör så här:
Blanda 2,5 dl mjöl, maizenan och bakpulvret i en skål.
Häll ner citronsaften och ölen och rör om till en jämn smet. Låt vila i 20 minuter. 
Hetta upp oljan till ca 180 grader och häll upp 1dl mjöl på en tallrik. 
Vänd filéerna i mjölet, vänd i frityrsmeten och fritera sedan tills de fått en fin gyllenbrun färg (ca 5 minuter). 

Chips (klyftpotatis)
6 mindre potatisar (i klyftor)
1 dl matolja 
3 tsk salt 
2 tsk malen svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader och gärna varmluft.
Sprid ut potatisklyftorna, sprid över salt och peppar och blanda runt ordentligt. 
Ställ in i mitten av ugnen i 30 minuter. 

Till creme toumen behöver du: 
3 stora klyftor vitlök
1 nypa salt
4 dl olja (vi blandar helst 3 delar raps med 1 del olivolja. Om man föredrar utan olivsmak: kör bara raps!) 
1 citron (saften) 
2 lime (saften) 
1 nypa socker

Gör så här:
Pressa vitlöken och blanda med salt och citrussaft. 
Börja "vispa" med en stavmixer och tillsätt oljan lite i taget. Du kommer börja märka vid ca 2 dl att den får en rätt tjock, geléaktig konsistens, men fortsätt att hälla på så kommer den bli fluffig och god, precis som den serveras på en libanesisk restaurang! 
OBS: Beroende på stavmixerns power kan du kanske komma att behöva vispa rätt länge, misströsta inte utan fortsätt droppa på, lite i taget, så tjocknar den till slut! 

Till chiliaiolin behöver du: 
Hälften av creme toumen 
0.5 chilifrukt (finhackad) alt. chili flakes
1 tsk smoked paprikapulver
1 tsk agavesirap (eller motsvarande sötning)

Gör så här:
Ta creme toumen och tillsätt kryddorna lite i taget. Justera tills du fått en fin, ljusröd färg och god sötstark smak. Låt stå i kylen åtminstone 15 min innan servering. Den här kommer bli lite tjockare och krämigare änden andra såsen i och med tillsats av flytande sötning och mer kryddor.